Groen wassen

In nieuws by Jeroen Visser

Van oudsher heeft de DICO fabriek in Duitsland milieu verantwoord autowassen, en dus ook het produceren, hoog in het vaandel staan. Dit is ook de eis die de fabriek aan haar dochter vesting in Nederland stelt. Maar wat doen we hier dan zoal voor?

Het begint bij de productie. DICO Technik GmbH in Troisdorf (nabij Keulen) heeft nagenoeg alle toeleveranciers dichtbij in de nabije omgeving zitten. De fabriek werkt enkel met hoogwaardig RVS, wat een zeer lange levensduur heeft. De oudste wasstraat van DICO staat al ruim 25 jaar te blinken en wast nog steeds 100.000 auto’s per jaar! Sinds enkele jaren laat DICO, als enige in de markt, haar RVS wasstraten elektrolytisch polijsten. Deze behandeling maakt het oppervlak van het RVS nog corrosiebestendiger en veel gladder waardoor het erg makkelijk te reinigen is. Dit komt allemaal de levensduur ten goede. Verder ligt de hele fabriek vol met zonnepanelen.

De DICO wasstraten worden tegenwoordig elektrisch aangedreven en niet meer hydraulisch, dit komt het stroomverbruik enorm ten goede met een 35% verlaging. Elke motor wordt met een frequentieomvormer op het juiste toerental afgesteld, ook hierdoor wordt niet meer stroom opgenomen dan strikt noodzakelijk.

Dan komt natuurlijk het moment dat DICO Nederland het project gaat realiseren. Onze projecten worden uitgevoerd met een geavanceerd waterrecycling systeem waarmee we tot 85% van het gebruikte water kunnen recyclen (het ingestelde percentage wordt door de klant bepaald). Hierdoor hebben we maar circa 70 liter vers water nodig per auto. Voor het deel vers water gebruiken we geen kraanwater, maar slaan we een bron en pompen zelf het water op. Dit bronwater gaat door een reversed osmose systeem (demineralisatie unit) en zorgt voor een vlekvrije opdroging van de gewassen auto.

Ook op het stofzuigplein zorgen we voor optimale efficiëntie. Uiteraard zijn de stofzuigturbines uitgevoerd met frequentieomvormers, naar mate er meer stofzuigslangen in gebruik zijn toeren de turbines automatisch op om de gewenste zuigkracht te behouden. Elke stofzuigslang heeft een eigen klep die de slang 100% afsluit als deze niet in gebruik is. Dus geen sissende slangen op het plein.

Nog een belangrijk punt is er natuurlijk de chemie; de shampoos en waxen. De partners die wij hiervoor adviseren hebben allen biologisch afbreekbare chemicaliën.

En als laatste, het DICO Nederland Team rijdt 100% elektrisch.

Groen denken is groen doen!